Neustrašna raziskovalka
Marie Curie in radioaktivnost!

Predstava se na zabaven in sproščen način ukvarja z radioaktivnostjo, z znanstvenim delom Marie Curie in družbenimi okoliščinami, v katerih je delala. Popelje skozi praktične prikaze radioaktivnosti ter zgodovinskega razvoja njenega odkrivanja, hkrati pa nudi estetsko nadgradnjo znanstvenih dejstev in omogoča gledalcem celovito čutno izkušnjo.

ponovitev za izven v Cankarjevem domu:

24. februar 2018 ob 17h

Za šole ponovitve po dogovoru.

Radioaktivnost je prisotna povsod. Sevanje prihaja iz vesolja, iz zemlje, iz zraka. Radioaktivnega sevanja ne vidimo, ne slišimo, ne čutimo. A je tu.

Da danes razumemo radioaktivnost, je najbolj zaslužna Marie Curie. Željna znanja je prišla iz Varšave v Pariz in tam zelo zagrizeno študirala ter raziskovala. V tistem času so mnogi menili, da ženske ne zmorejo vrhunskega znanstvenega dela. Sploh pa ne tujke!

Leta 1903 so Pierre Curie, Marie Curie in Henri Becquerel prejeli Nobelovo nagrado za fiziko za raziskave na področju radioaktivnosti. To je bila prva Nobelova nagrada, ki jo je prejela ženska. Denar, ki je prišel z nagrado, pa je omogočil, da sta zakonca Curie lahko prvič najela pomočnika v laboratoriju – še vedno pa nista imela primernega laboratorija. Znano je, da je Marie ob tem, ko je kristalizirala radij, v drugem loncu kuhala zelje za kosilo.

Francoski mediji so grdo pisali o njej - da je tujka in ateistka, obtoževali so jo vsega mogočega. A ko je prejela drugo Nobelovo nagrado, tokrat za kemijo - za odkritje polonija in radija, so jo slavili kot francosko junakinjo. Kot svojo.

A Marie ni vedela o radioaktivnosti vsega, kar vemo danes. Radioaktivne vzorce  je prenašala v žepu halje in jih hranila v predalu svoje pisalne mize. Opisovala je, da se v temi ljubko svetijo. Leta 1934 je umrla za posledicami velikih količin sevanja. Danes, tudi po njeni zaslugi, vemo o radioaktivnosti veliko in jo lahko varno uporabljamo.

Predstavo spremlja zabavna in poučna delovna knjižica za boljše razumevanje naravoslovnih dejstev, ki se jih dotika predstava.

Odpri knjižico!

Ustvarjalna ekipa Društva za razvoj gledališča v izobraževanju izhaja iz sodobnih principov gledališča za mlade. Zadnja uspešnica Dogaja! se je v Cankarjevem domu igrala osem sezon. Za svoje delo so ustvarjalci prejeli več nagrad.

Avtorska ekipa: Justin Durel, Tomaž Lapajne Dekleva in David Dolamič
Režija: Justin Durel
Kostumografija: Jana Čoh
Grafično oblikovanje: Rahela Klopčič
Igra: Tomaž Lapajne Dekleva in David Dolamič

Odzivi:

Predstava je primerna tako za osnovnošolce kot srednješolce, saj na enostaven način razloži in poglobi razumevanje pojmov kot so radioaktivnost, razpolovni čas, vrste sevanj ... Pa ne samo to, ogleda si jo lahko vsakdo, znanstvenik ali umetnik, vedno bo našel nekaj za navdih.

mag. Mojca Orel, prof. kemije, Gimnazija Moste